Gastronomia w Gnieźnie

Maszyny i urządzenia do lodów, jakie wybrać do gastronomii?

Sezon na lody w Polsce przyciąga setki klientów do kawiarni i lodziarni. Miłośnicy tego zimnego deseru ustawiają się w długie kolejki przed lokalami gastronomicznymi, oferującymi wysokiej jakości smakołyki. W wytwarzaniu lodów kluczową rolę odgrywają składniki i receptura, ale bardzo ważny jest też wybór urządzenia do ich produkcji. Ze względu na rodzaj produkowanych lodów, można wyróżnić kilka rodzajów maszyn – którą wybrać? Sprawdźmy właściwości każdej z nich!

Rodzaje urządzeń do lodów

Jednym z najpopularniejszych urządzeń do produkcji zimnych słodkości, jest maszyna do lodów włoskich dla gastronomii. To niewielkich gabarytów urządzenia z pewnością zmieści się w małych punktach gastronomicznych. Dzięki niemu można zaoferować idealnie kremową konsystencję lodów na bazie śmietanki w różnych smakach. Umożliwiają też produkcję lodów jogurtowych.

Kolejnym popularnym urządzeniem jest maszyna do lodów świderków. W tym automacie przygotujemy pyszny, spiralny amerykański lodowy przysmak. Urządzenie jest intuicyjne w obsłudze, łatwe w utrzymaniu czystości oraz niewielkich rozmiarów – wystarczy dysponować małą powierzchnią, aby prowadzić sprzedaż tego specjału. Zarówno maszyny do lodów włoskich, jak i amerykańskich odmierzają wielkość danej porcji, a automatyczne mieszalniki odpowiadają za powtarzalność produkowanych lodów (gwarantują, że zawsze będą smakować wyśmienicie).

Urządzenia do lodów to także:

  • frezery – umożliwiają wytworzenie różnego rodzaju lodów (wyposażone w wiele programów do produkcji deserów),
  • pasteryzatory – redukują natężenie bakterii znajdujących się w surowcach i półproduktach, służących do produkcji lodów rzemieślniczych; mieszają i łączą składniki lodowej masy, mogą służyć do topienia tłuszczy i czekolady, a także konserwują i utrzymują w optymalnej temperaturze gotowy produkt,
  • urządzenia multifunkcyjne – ich zadaniem jest mieszanie, gotowanie, pasteryzowanie lub zamrażanie lodowych mieszanek oraz ciast.

Cechy dobrej jakości urządzeń do lodów

Maszyny do lodów różnią się między sobą ze względu na rodzaj wytwarzanego deseru. Możemy więc wyróżnić urządzenia do lodów:

  • włoskich,
  • amerykańskich świderków,
  • jogurtowych,
  • tajskich,
  • rzemieślniczych (sprzedawanych na gałki).

Pierwszym krokiem przy wyborze maszyny do lodów w gastronomii, będzie odpowiedzenie sobie na pytanie: jakie lody chcemy sprzedawać? Czy wolimy produkować jeden konkretny rodzaj, czy jednak postawimy na urządzanie wielofunkcyjne? Trzeba też przemyśleć możliwości przestrzenne naszego lokalu gastronomicznego – możemy wybrać maszyny do lodów wolnostojące z kółkami lub nastawne, które umieścimy na wolnym blacie lub barze.

Należy też pamiętać, że urządzania do lodów w gastronomii znacznie różnią się od tych przeznaczonych do użytku domowego. Wysokiej jakości sprzęt gastronomiczny wyróżnia się przede wszystkim:

  • dużą mocą, która zapewnia idealną konsystencję przygotowanej mieszanki oraz jest decydująca w utrzymaniu właściwej temperatury zimnych słodkości,
  • solidną i wytrzymałą budową – wykonane z trwałych materiałów, odpornych na uszkodzenia mechaniczne, takich jak stal nierdzewna,
  • pojemną misą – dzięki dużemu pojemnikowi, można od razu przygotować większą porcję lodów,
  • intuicyjną obsługą – zautomatyzowany system produkcji, chłodzenia i dozowania lodów, znacząco wpływa na łatwość obsługi urządzenia,
  • łatwością w czyszczeniu – materiały, z których składa się maszyna do lodów, powinny być wygodne w utrzymaniu higienicznej czystości.

Dodatkową zaletą niektórych modeli maszyn do lodów jest ich mobilność. Dzięki temu możemy zabrać ze sobą sprzętu w miejsca, gdzie sprzedaż naszych produktów będzie najkorzystniejsza, np. na letnich festynach lub w okolice plaży.

Gdzie kupić niezawodne maszyny i urządzenia do lodów?

Lokale gastronomiczne, szczególnie w sezonie letnim, produkują ogromne ilości lodów. Urządzenia do ich wytwarzania muszą działać bezawaryjnie i praktycznie cały czas. Kupując maszynę do lodów w Multi Gastro, możemy być pewni, że poradzi sobie z dużym obciążeniem pracą nawet w największe upały. Wszystkie oferowane urządzenia gastronomiczne spełniają wysokie standardy jakości konstrukcji oraz materiałów. Ponadto specjaliści z firmy Multi Gastro pomogą nam wybrać sprzęt dopasowany do naszych potrzeb oraz zajmą się jego serwisowaniem.

Więcej informacji na stronie: https://multigastro.pl/maszyny-do-lodow

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *